Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 452)

3 Haziran 2015 ÇARSAMBA Resmî Gazete Sayi : 29375
TEBLIG
Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

 

VERGI USUL KANUNU GENEL TEBLIGI

(SIRA NO: 452)

1. Giris

10/2/2005 tarihli ve 5300 sayili Tarim Ürünleri Lisansli Depoculuk Kanununun 15 inci maddesine dayanilarak Gümrük ve Ticaret Bakanliginca çikarilan ve 12/11/2011 tarihli ve 28110 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Elektronik Ürün Senedi Yönetmeligi uyarinca elektronik ürün senedinin (ELÜS) her bir alim satim islemi için anilan Yönetmeligin 7 nci maddesinin üçüncü fikrasina göre Elektronik Kayit Kurulusu (EKK) tarafindan elektronik ortamda elektronik ürün senedi alim satim belgesi (ELÜS alim satim belgesi) olusturulmaktadir. Söz konusu ELÜS alim satim belgesinin 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanunu uyarinca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamina alinmasi ve bu belgeyi düzenleyenlere bilgi verme zorunlulugu getirilmesi bu Tebligin konusunu teskil etmektedir.

2. Yetki

Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fikrasinin (1) numarali bendinde, Maliye Bakanliginin, mükellef ve meslek gruplari itibariyla muhasebe usul ve esaslarini tespit etmeye, mezkûr Kanuna göre tutulmakta olan defter ve belgeler ile bunlara ilaveten tutulmasini veya düzenlenmesini uygun gördügü defter ve belgelerin mahiyet, sekil ve ihtiva etmesi zorunlu bilgileri belirlemeye, bunlarda degisiklik yapmaya; bedeli karsiliginda basip dagitmaya veya üçüncü kisilere bastirip dagitmaya veya dagittirmaya, bunlarin kayitlarini tutturmaya, bu defter ve belgelere tasdik, muhafaza ve ibraz zorunlulugu getirmeye veya kaldirmaya, yine mezkûr Kanuna göre tutulacak defter ve düzenlenecek belgelerin tutulmasi ve düzenlenmesi zorunlulugunu kaldirmaya yetkili oldugu hükme baglanmis, (4) numarali bendinde ise “Bu Kanunun 149 uncu maddesine göre devamli bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, sifre, elektronik imza veya diger güvenlik araçlari konulmak suretiyle internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletisim araç ve ortaminda verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmis gerçek veya tüzel kisiler araci kilinarak gönderilmesi hususlarinda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktariminda uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya iliskin usul ve esaslari tespit etmeye, bu zorunlulugu beyanname, bildirim veya bilgi çesitleri, mükellef gruplari ve faaliyet konulari itibariyla ayri ayri uygulatmaya” Maliye Bakanliginin yetkili oldugu hükmüne yer verilmistir.

Mezkûr Kanunun 149 uncu maddesinde de “Kamu idare ve müesseseleri (Kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluslar dahil) ile gerçek ve tüzel kisiler vergilendirmeye iliskin olaylarla ilgili olarak Maliye Bakanligi ve vergi dairesince kendilerinden yazi ile istenecek bilgileri belli fasilalarla ve devamli olarak yazi ile vermeye mecburdurlar.” hükmü mevcuttur.

Vergi Usul Kanununun yukarida belirtilen maddelerinin Maliye Bakanligina verdigi yetkiye istinaden yapilan düzenlemeler asagida yer almaktadir.

3. ELÜS Alim Satiminda Düzenlenecek Belge

5300 sayili Kanun ile tarim ürünleri ticaretini kolaylastirmak, depolanmasi için yaygin bir sistem olusturmak, ürün sahiplerinin mallarinin emniyetini saglamak ve kalitesini korumak, ürünlerin sinif ve derecelerinin yetkili siniflandiricilar tarafindan saptanmasini saglamak, tarim ürünleri lisansli depo isleticilerinin kisiler arasinda ayrim yapmaksizin tarim ürünlerini kabul etmelerini temin etmek, ürünlerin mülkiyetini temsil eden ve finansmanini, satisini ve teslimini saglayan ürün senedi düzenlemek ve standartlari belirlenmis tarim ürünlerinin ticaretini gelistirmek üzere, tarim ürünleri lisansli depoculuk sisteminin kurulus, isleyis ve denetimine iliskin usul ve esaslar belirlenmistir.

Lisansli depoculuk sisteminde; tarim ürünlerinin sinif ve kaliteleri yetkili siniflandirici olarak isimlendirilen laboratuarlarca belirlenmekte, ardindan, lisansli depolarda depolanmakta ve bu ürünlerin ticareti, ürünün mülkiyetini temsilen lisansli depo isletmesince düzenlenen ürün senetleri vasitasiyla Gümrük ve Ticaret Bakanliginca yetkilendirilen ticaret borsalarinda yapilmaktadir.

Elektronik Ürün Senedi Yönetmeliginde ise basili ürün senedi hükmünde olmak üzere depolamak amaciyla teslim ve kabul edilen ürünler için lisansli depo isletmelerince elektronik ortamda olusturulan ELÜS’lerin kayden izlenmesi, devredilmesi, degistirilmesi, iptali ve güvenligine, bu hizmetleri yürütecek kurulusun lisans almasi, faaliyeti ile denetimine ve ELÜS’e yönelik diger islemlere iliskin usul ve esaslar düzenlenmistir.

Mezkûr Yönetmeligin 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinde EKK, ELÜS’lerin sistem üzerinden olusturulmasini saglamak, bu senetlere bagli tüm hak ve yükümlülükler ile islemleri ilgili taraflar itibariyle kayden izlemek amaciyla Gümrük ve Ticaret Bakanligindan lisans almis anonim sirket olarak, 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (e) bendinde ELÜS, lisansli depo isletmesince, elektronik kayit kurallarina uygun olarak sistem üzerinde olusturulan elektronik kayit olarak tanimlanmis, 7 nci maddesinin üçüncü fikrasi ile de EKK’ya ELÜS’lerin her bir alim satim islemi için bir ELÜS alim satim belgesi olusturma ve bu belgeyi alici ve satici taraflara elektronik ortamda gönderme zorunlulugu getirilerek “ELÜS alim satim belgesi”nde bulunmasi zorunlu bilgiler belirlenmistir.

Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Maliye Bakanligina verdigi yetkiye dayanilarak yukarida belirtilen Elektronik Ürün Senedi Yönetmeliginin 7 nci maddesinin üçüncü fikrasi ile EKK’ya ELÜS’lerin her bir alim satim islemi için düzenleme zorunlulugu getirilen “ELÜS alim satim belgesi” Vergi Usul Kanunu uyarinca düzenlenmesi zorunlu belgeler kapsamina alinmistir. Bu belgenin düzenlenmesi, gönderilmesi ve kullanimina iliskin esaslar asagida açiklanmistir.

3.1. 5300 sayili Kanun kapsaminda lisansli depo isletmelerinde depolanan tarim ürünlerinin bu ürünleri temsil eden ELÜS vasitasiyla alim satiminda her bir el degistirme asamasinda EKK tarafindan ELÜS alim satim belgesi düzenleneceginden ELÜS alim satimina taraf olanlar bu islem için ayrica fatura veya diger herhangi bir belge düzenlemeyecek, alim satim islemi EKK tarafindan kendisine iletilen bilgilere göre düzenlenen ELÜS alim satim belgesi ile tevsik edilecektir. ELÜS alim satimina taraf olanlarin, EKK tarafindan kendilerine iletilen ELÜS alim satim belgesinin kagit çiktilarini vergi kanunlarinin öngörmüs oldugu süreler dâhilinde muhafaza ve istenildiginde ibraz etmekle yükümlü olduklari tabiidir.

3.2. ELÜS alim satim belgesi en az asagidaki bilgileri ihtiva eder.

a) Düzenlenme tarihi.

b) Islem tarihi.

c) Her hesap dönemi basindan itibaren 1’den baslamak üzere düzenleme sirasina göre verilecek müteselsil sira numarasi.

ç) Her bir ELÜS saticisi için her hesap dönemi basindan itibaren 1’den baslamak üzere düzenleme sirasina göre verilecek müteselsil sira numarasi.

d) ELÜS’ü alan ve satanin;

1) Adi-soyadi/unvani,

2) Adresi,

3) Varsa vergi dairesi,

4) T.C. kimlik numarasi (vergi kimlik numarasi).

e) Alim satima konu ELÜS’ün;

1) Temsil ettigi ürünün türü, tipi, hasat yili, lisansli depo isletmesinin unvani ve ürünün depolandigi yer,

2) Temsil ettigi alim satima konu ürün miktari,

3) Alim satim bedeli.

f) EKK’nin;

1) Unvani,

2) Adresi,

3) Vergi Dairesi,

4) Vergi kimlik numarasi.

(Bu bentteki bilgiler dip not olarak yazilacaktir.)

g) “452 sira numarali Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi uyarinca düzenlenmistir.” ibaresi.

4. Bilgi Verme Zorunlulugu

Gümrük ve Ticaret Bakanliginca yetkilendirilmis EKK’ya, bu bölümde açiklanan esaslar dahilinde, ELÜS alim satim belgesine iliskin bilgilerin elektronik ortamda (Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanligi Bilgi Transfer Sistemine (BTRANS) araciligiyla) gönderilmesi zorunlulugu getirilmistir.

4.1. Bu Tebligin yürürlüge girdigi tarihten baslamak üzere EKK tarafindan düzenlenen her bir ELÜS alim satim belgesine iliskin bilgilerin takip eden ayin son günü saat 24.00’a kadar BTRANS araciligiyla gönderilmesi gerekmektedir.

4.2. ELÜS alim satim belgesi ile ilgili olarak istenecek bilgilere iliskin format ve standartlar BTRANS araciligiyla duyurulacaktir. Bilgi verme formatinda ve standartlarinda yapilacak ekleme, çikarma, zorunlu alan olarak belirleme gibi degisiklikler de ayrica BTRANS araciligiyla duyurulacaktir.

4.3. Maliye Bakanliginca bu Teblig dogrultusunda belirlenerek duyurulacak format ve standartlar disinda elektronik ortamda (BTRANS araciligiyla dahi olsa) gönderilen bilgiler gönderilmemis sayilacak, kâgit ortaminda verilen bilgiler hiçbir sekilde kabul edilmeyecektir.

5. Cezai Müeyyide

Bu Teblig ile belirlenen usul ve esaslara riayet edilmemesi halinde ilgililere Vergi Usul Kanununda yer alan cezalar tatbik edilir.

6. Yürürlük

Bu Teblig 1/7/2015 tarihinde yürürlüge girer.

Teblig olunur.